Creatieve Informatie, DIY Tutorial

DIY Diamond Painting

Een van de dingen die ik graag doe is diamond painten. Bij diamond painting plak je hele kleine gefacetteerde resin steentjes in allerlei kleuren op een reeds plakkend canvas. Ieder kleurtje heeft een eigen nummer en krijgt per diamond painting een code mee. Aan de hand van die code plak je de steentjes op je canvas en zo krijg je een mooie afbeelding. Net een soort schilderen op nummer maar dan met steentjes.

African woman klaar

Onderstaand zal ik je uitleg geven hoe dit precies werkt:

Controleer voor je start altijd je pakket, doe dit zo snel mogelijk na ontvangst van je pakket zodat je zeker weet dat je alles hebt en er niet een half jaar later achter komt dat je iets mist of in de tussentijd iets kwijt bent geraakt.

diamond painting2

Inhoud Pakket / Benodigdheden:

 • Canvas doek met daar op het patroon in de benodigde tekentjes van de afbeelding gedrukt.
 • Papieren Legenda met kleurcodes
 • Facet geslepen diamond cut  resin steentjes in de benodigde kleuren
 • Pincet of een pennetje met een lijmblokje. Eventueel kun je ook een pick me up tool kopen.
 • Een schudbakje om je resin steentjes in te leggen

Xitin Logo1

Werkwijze:

 • Controleer de inhoud van je pakket, als alles aanwezig is kun je starten.
 • Het is handig om vooraf de kleuren alvast in gripzakjes, sorteerdoosjes of in fliptop doosjes te verdelen en hier het kleurnummer welke op de verpakking van de steentjes zit gedrukt te schrijven. De verpakking waar de steentjes in geleverd worden is niet hersluitbaar, de gripzakjes, fliptop doosjes of sorteerdoosjes zijn dit wel. Dit werkt direct al een stuk lekkerder. Uiteraard kun je dit ook doen zodra je toe bent aan een bepaalde kleur. Je bepaalt hierin zelf je eigen werkvolgorde.
 • Leg het canvas met het patroon op je werkblad, haal een stukje van de folie los en vouw dit om ter grootte van het stuk wat je wilt beplakken. Let er op dat je steeds kleine stukjes tegelijk doet. Dit voorkomt dat er stofjes en ander vuil op het plakgedeelte komt als deze te lang bloot ligt.
 • In het blootgelegde gedeelte zie je een deel van het patroon. Je ziet dat deze uit vakjes bestaat ter grootte van de steentjes. In elk vakje zit een tekentje wat aan een bepaalde kleur toebehoort. Kies 1 tekentje uit en zoek in de legenda welke kleur hier bij hoort, iedere kleur heeft een nummer wat correspondeert met het tekentje op je patroon. Je start met de kleur die je zojuist hebt uitgezocht.
 • schud wat van deze kleur in het sorteerbakje.
 • Plak met een pincet of een pick-up pen de resin steentjes op het corresponderende vakje. Vul alle vakjes van dezelfde kleur in het blootgelegde gedeelte op met de steentjes.
 • Als je alle vakjes met de eerste kleur hebt volgeplakt dan start je met de volgende kleur en plak je alle vakjes van deze kleur vol. Dit herhaal je tot je het blootgelegde vakje vol hebt geplakt.
 • Je kunt de steentjes als ze eenmaal goed plakken nog even extra aandrukken met je pincet of pick up pen. Hierdoor liggen de steentjes  zo recht mogelijk en krijgt je een beter effect.
 • Indien je een steentje tussen andere steentjes in moet leggen dan kun je wel enige druk zetten om het steentje ertussen te duwen. Dit geeft over het algemeen geen problemen voor de naastgelegen steentjes.
 • Gebruik eventueel een lightpad onder je canvas om de vakjes en tekentjes beter te kunnen zien.
 • Als je het werk opruimt zorg dan dat er geen gedeeltes bloot liggen. Als alles is afgedekt met de folie kun je iets zwaars op het gedeelte leggen wat je al hebt gemaakt. Dit zorgt ervoor dat de steentjes uiteindelijk beter hechten aan de canvas. Ook nadat je Painting helemaal klaar is kun je deze gerust een weekje met iets zwaars erop ergens weg leggen voor een betere hechting.
 • Na de afwerking kun je de painting inlijsten en desgewenst ophangen. Inlijsten kan gewoon in een wissellijst met glas er voor.

Botter Lijst

 

Wist je dat je ook een custom made diamond painting kunt laten maken? Dan laat je een diamond painting van een eigen foto of afbeelding maken. Super leuk en uniek omdat alleen jij hem hebt.

Er zijn voor diamond paintings ook zakjes met losse steentjes verkrijgbaar voor het geval er iets mee gebeurd. Denk aan bijvoorbeeld het per ongeluk omgooien van je sorteerdoosje, verkeerde kleur plakken en dit niet meer goed kunnen achterhalen, of op een andere manier kwijt raken van zakjes met steentjes.

Wil je nog meer weten over diamond painting? In de Diamond Painting FAQ van mijn webshop worden de meest gestelde vragen beantwoordt

Wist je dat http://www.xitin.nl één van de eerste diamond painting aanbieders van Nederland was? Xitin heeft dit eind 2015 naar Nederland gehaald om dit in de markt te zetten. Inmiddels zijn we ruim 3 jaar verder en hebben we zo’n 550 afbeeldingen om uit te kiezen. Dat is behoorlijk veel keuze voor een Nederlandse webshop en een kijkje in onze webshop meer dan waard! 🙂

Heel veel creatief plezier gewenst!

 

Liefs,

Annemiek de Graaf

Xitin DIY Blog

www.xitin.nl

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s